2010 m. gegužės 27 d., ketvirtadienis

Kloja/Chloe

2009 metų filmas kažkodėl mūsų kino teatrus pasiekęs tik dabar. Kadangi negyvenu taip gerai, kad galėčiau filmus žiūrėti tik kino teatruose, tai.. šį atsisiunčiau. Nelegalia veikla užsiimu aš. :)
Tiesą sakant, nežinau ar filmas iš tikro vertas kino teatro. Bendrai vertinant galbūt ir neblogas. Gal siužetas kiek ištemptas, nes bežiūrint porą kartų teko suregzti mintį "kiek filmo jau praėjo". Pabaiga netikėta. Ir visa siužeto linija nelabai tikėta. Iš "trailer'io" šiek tiek kitokio filmo tikėjausi. Galbūt ne tiek slegiančio. Ko gero filmas vertas dėmesio pagyvenusių vyrų ir moterų bei šiaip pernelyg pavydžių žmonių. Juk ne viskas yra taip blogai kaip gali atrodyti. Vėlgi, filmas kaip ir skatina nepasitikėti žmonėmis 100%. Aš filmą vertinčiau 7/10. Moterų vaidyba labai gera, tačiau man tai nebuvo filmas, kuris galėtų suktis pas mane fone n kartų. Daugiau apie filmą - čia.

2010 m. gegužės 26 d., trečiadienis

Geležinis žmogus 2

Geležinis žmogus 2 (Iron Man 2). Žinot, pirmos dalies kino teatre nemačiau ir dabar jau net truputį gaila. Visgi geri visai filmai. Ir ne dėl veiksmo, ne dėl istorijos. Dėl pagrindinio veikėjo - Tonio Starko. Apie tai, kad šiaip aktorius kaip vyras nesvietiškai gražus tai net ir kalbėt neverta. Bet jo personažas... Dievulėliau, tiek ironijos, sarkazmo..
Tiesą sakant, buvo daug smagiau žiūrėt nei kokią komediją. Juk per komediją tikiesi daug juoktis, o išeina taip, kad prasėdi filmą mąstydamas "koks lėkštas filmas" ir nusijuokdamas vos kelis kartus. OK, tebūnie pažvengi iki ašarų. O čia... nuo pirmos minutės šypsena veide įsitaisė ir per visą filmą nedingo. Na, bent nepastebėjau pati. Kad dvi valandas toj nelabai patogioj kėdėj prasėdėjau irgi nesupratau. Tai va. Pagal savo vertinimų skalę filmą įvertinau 9/10. Kas nori neįpareigojančio ir ašaros nespaudžiančio, "nesunkaus" juokingo filmo - griebkit. Prižadu, kad nesigailėsit, jei gerai juokelius išklausysit. Tiesa, siužete yra keli "kosmonautiški" nukrypimai mano akimis žiūrint. IR... kai Mickey Rourke pasakė kažką pan. į "eta byla ga*no", tai nuoširdžiai nesupratau kodėl visa salė juokėsi. Tai va. Gero žiūrėjimo. O jeigu dar vis abejojat ar griebt šitą filmą, tai daugiau apie jį surasit va čia.

2010 m. gegužės 23 d., sekmadienis

Majoneze marinuoti vištienos gabaliukai

Pasigaminus naminio majonezo prisiminiau anksčiau mano labai mėgtą patiekalą. Majoneze marinuotus vištienos gabaliukus su ryžiais ir troškintomis daržovėmis. Taigi, reikės:

0,5 kg vištienos filė
100-200 ml majonezo
4-5 skiltelių česnako
šaldytų ar šviežių daržovių troškinimui
3 v.š. grietinės
ryžių
prieskonių

Visų pirma reikia pamarinuoti vištieną. Imam filė ir supjaustom nedideliais gabaliukais. Dedam majonezą, sutraiškom česnaką, viską gerai išmaišom ir paliekam mėsą marinuotis. Jeigu marinaimui neturite daug laiko, tai siūlau mėsytę "išmasažuoti" su majonezu ir palikti marinuotis kambaryje - tokiu būdu už geros valandos drąsiai galėsit kepti.


Daržoves pasirenkam pagal skonį arba imam bet kokias, kokias turim kameroj. Šį kartą pas save dar aptikau užsilikusių šaldytų kalafijorų, šparagų ir žirnelių - tai viską ir panaudojau. Daržoves troškinau sultinyje su grietine vis pamaišant, kol skysčio kone nebeliko.


Kol troškinau daržoves, uždėjau ryžius virti. Taip pat pradėjau kepti vištieną. Kai visos 3 "atskiros" patiekalo dalys pagamintos - galime dėti patiekalą į lėkštes. Aš finale dar viską neausiai apšlaksčiau sojų padažu ir puoliau mėgautis. Skanaus!

Pyragas su kiviais

Ir vėl gaminau savo mėgiamą pyragą ir, kaip priklauso, vėl šiek tiek pakeisdama.

Reikės:
4 kiaušinių
1,5 st. cukraus
200 g grietinės
1-2 a. š. kepimo miltelių
3 š. aliejaus
2,5 st. miltų
5-7 kivių

Į dubenį dedam visus ingredientus išskyrus kivius ir viską sumaišom. Pusę gautą masės pilam į kepimo formą. Dedame kivių gabaliukus ir ant viršaus supilame likusią tešlos dalį. Galima daryti du kivių sluoksnius ir/ar viršų papuošti kivių griežinėliais. Pyragą kepam 180-200 laipsnių temperatūroj 30-40 minučių (kol pyragas gražiai pakyla ir viduje nebebūna šlapias).Skanaus!

2010 m. gegužės 22 d., šeštadienis

Naminis majonezas

Išbandžiau pagliau namuose majonezą pasidaryt. Visgi E turbut mažiau kažkiek nei pirktiniam. Ir pigiau. Ir dar prieskonį bet kokį pasidaryt gali. Taigi, prireikė:

1 kiaušinio
150 ar 200 ml aliejaus
prieskonių

Pasirodo, kad gamybos procesas labai paprastas ir greitas. Jamam blenderį, į aukštą indą įmušam kiaušinį ir pradedam plakti. Kai kiaušinis jau panašus į vientisą suputojusią masę palengva pradedam nedideliais kiekiais pilti aliejų. Supylus apie pusę aliejaus jau gaunam į majonezą panašią masę. Taip supilam visą majonezą ir pagal skonį suberiam prieskonius. Aš dėjau maltų garstyčių, pipirų, druskos ir krapų. Turėtų būti skanu įdėjus česnako, paprikų, čili ar kokių prieskoninių žolelių.

2010 m. gegužės 19 d., trečiadienis

Trinta morkų sriuba su saulėgrąžomis ir skrebučiais

Kad jau vegetariškų patiekalų savaitė ši, tai sumąsčiau sudalyvaut. Ir pirma mintis atėjusi į galvą - morkienė. Antra - kukurūzų miltų blyneliai. Tai dėl blynų dar bus matyt ar neaptingsiu iki savaitgalio. O morkyčių sriubukės pusė jau skrandžiuose. Pigu, skanu ir sveika - idealus derinys. Dalinuosi.

Reikės (5-6 porcijom):
2 didelių bulvių
8-10 didelių morkų
2-3 svogūnų
1-2 saujų saulėgrąžų
5-6 riekių batono
200 ml grietinėlės
prieskonių

Taigi, pradedam kaip ir bet kokia kitą trintą sriubytę - nuskutam bulves ir morkas, nusilupam svogūnus ir kiek pasmulkinę metam į puodą su nedideliu kiekiu vandens. Galim iš karto įberti druskytės, pipiriukų ir kitų labai smulkių prieskonių. Apverdam kol daržovės pakankamai suminkštėja ir tampa lengvai trinamos. Sutrinam, suberiam likusius prieskonius (aš dėjau maltus lauro lapus ir kalendrą) ir viską gerai išmaišom. Gaunam tokią košę:


Kol daržovės verda galim pasiruošti pagardus - saulėgrąžas ir skrebučius. Aš tuo tikslu ėmiau vieną nedidukę keptuvę, mažame kieky aliejaus apkepinau "sėmkes". Vėliau jau sausoj keptuvėj lengvai apskrudinau kubeliais pjaustytą batoną.


Ir lieka paskutiniai žingsneliai: į trintą košę pilam grietinėlę ir suberiam saulėgrąžas, gerai išmaišome. Sriubytę dedam į dubenėlius, užberiam skrebučių ir... skanaus!!!

2010 m. gegužės 17 d., pirmadienis

Makaronai su dilgėlių pesto

Iš karto turiu už idėją padėkot "Septyniem virtieniam" dėl pasiūlyto dilgėlių pesto receptuko.
Aišku, kaip ir visada viską žmogus prisitaiko sau, kad patogu būtų, taip ir šį kartelį mažumytis pakitimų atsirado.

Pesto prireikė:
Puodo nesuspaustų šviežių dilgėlių lapų (puodas įtariu kokių 2 l talpos)
1 citrinos
2 skiltelių česnako
saujos saulėgrąžų
saulėgrąžų aliejaus
100 g fermentinio sūrio
petražolių, prieskonių

Dilgėles užpyliau verdančiu vandeniu, nukošiau, įmečiau petruškas ir viską pasmulkinau trinuvu. Saulėgrąžas lenvai pakepinau aliejuje, patraiškiau kočėlu - norėjau, kad gabaliukai jaustųsi. Česnaką ir sūrį sutryniau česnako spaudykle. Viską sumečiau į bendrą puodą, įbėriau druskytės, pipiriukų ir maltų lauro lapų. Išspaudžiau citriną ir jos smulkius gabaliukus įmečiau į tą patį puodą. Įpyliau dar porą šaukštų aliejaus ir va kas gavosi:


Tą vakarą rimtai valgyti jau buvo pernelyg vėlu, tai sudėjau viską į stiklainiuką ir įmečiau nakčiai į šaldytuvą. Kitą vakarą sėkmingai išsiviriau spagečių, sumaišiau su pesto ir.... niam. Skanaus!

Čiliukas

Čiliukas - tai aštrus jautienos troškinys. Tikslios receptūros net ir neturiu sumąsčius. Kiekvieną kartą improvizuoju, tačiau baziniai dalykai išlieka. Taigi,

jums reikės:
700 gramų jautienos faršo
1 indelio konservuotų pupelių (naudoju pupeles pomidorų padaže)
2-3 paprikų
5-6 pomidorų
1-2 čili pipiriukų
0,5-1 indelio j. alyvuogių
1-2 svogūnų
100 gramų fermentinio sūrio
padažų, prieskonių

Pasiruoškite dvi keptuves. Kuo smulkiau supjaustykite paprikas, pomidorus ir svogūnus ir kepinkite didelėje keptuvėje. Mūsų tikslas - taip patroškinti viską, kad daugiau ar mažiau gautųsi tiršta masė be gabaliukų, kad nesijaustų paprikų bei pomidorų žievelių.

Kol vienoje keptuvėje troškiname daržoves, kitoje galime kepti faršą. Kepdami faršą vis pasmulkiname, kad iškepus jis būdų birus, nesulipęs dideliais gabalais. Faršą iš karto galime paskaninti prieskoniais.

Kai abejose keptuvėse turim pakankamai iškepusius produktus, beriame viską į vieną. Sudedame indelį konservuotų pupelių, susmulkintas alyvuoges, pilame pomidorų ar paprikų padažą. Jeigu mėgstate aštrumą, galite drąsiai įpilti tabasco ar kitokio aštraus padažo (aš įsimylėjus "Pepper sause" su velniu nupieštu, tokiam nedideliam buteliuke), įberti pageidaujamų prieskonių. Viską sumaišius dar kelias minutes pakepame.

Sutarkuojame fermentinį sūrį. Dedame troškinį į indus, užbarstome sūriu.

Na, taip gamindavau anksčiau, tačiau taupydama laiką įsigudrinau troškinį gaminti truputį kitaip. Faršą kepinu su svogūnais, o paprikas ir pomidorus truputį patroškinu labai nedideliam kieky vandens ir tada tiesiog sutrinu trintuvu. Na, taip gaunasi kiek skystesnis variantas, tačiau skoniu tikrai nenusileidžia. Mėgstantiems šiek tiek saldžiau siūlau išbandyti šį patiekalą su kons. kukurūzais ar ananasų gabaliukais.

Skanaus!

2010 m. gegužės 11 d., antradienis

Mišrainė su makaronais ir tunu

Reikės:
1/2 pok. makaronų
1 indelio tuno
2-3 pomidorų
0,5-1 indelio juodųjų alyvuogių
0,5 indelio konservuotų kukurūzų
majonezo, druskos, aliejaus, kiti prieskoniai

Taigi, i užvirusį vandenį kaip visada beriame truputuką druskos ir pilame kelis lašus aliejaus. Metam stambesnių makaronų apie pusę maišelio ir verdam. Kol makaronai verda galim pasiruošti alyvuoges. Na, aš jas šiek tiek pasmulkinu - man taip skaniau. Aš pati naudoju juodąsias alyvuoges, gerai būtų, jeigu jos nebūtų pernelyg kietos. Taip pat galim atsidaryti konservuotų kukurūzų bei tuno indelius, smulkiai susipjaustyti pomidorus.

Taigi, viską pasiruošėm, makaronai išvirė. Nupilame vandenį ir palaukiame kol makaronai atvės. Tada į puodą dedame pomidorus, kukurūzus, alyvuoges ir tuną. Galima savo nuožiūra įberti truputuką mėgiamų prieskonių. Viską gerai išmaišome su natūraliu majonezu (geriausia majonezas be jokių skonio priemaišų) ir galima valgyti.

Skanaus!

2010 m. gegužės 7 d., penktadienis

Varškės užtepėlė


Reikės:
1 pok. varškės
1-2 nedidelių agurkų
Pusė geltonos saldžiosios paprikos
2 skitelių česnako
prieskonių (druska, malti j. pipirai, švž. bazilikas, krapai)

Česnaką sutrinam, sumaišom su smulkiai pjaustyta paprika bei burokine tarka tarkuotais agurkais. Dedam varškę, beriam prieskonius ir maišom, minkom tol, kol gauname beveik vientisą košę. Varškė, nors ir su paprikų ir agurkų gabaliukais, turi būti lengvi tepama. Varškę siūlau rinktis ne birią. Taigi, tepame ant duonos ir... skanaus!

2010 m. gegužės 3 d., pirmadienis

Bulvių virtinukai su šonine ir pievagrybiais

Na, kaip dauguma mano gaminamų patiekalų, taip ir šitas - realybėje atrodo prastai. Bet paragavus... mhm...

Reikės:
1 maišelio bulvių virtinukų (ten berods 400 g)
apie 10 pievagrybių
3 vidutinių pomidorų
200 gramų šoninės

Taigi, čia dar vienas tų mano mėgstamų patiekalų - košių makalošių.

Imam maišelį šaldytų bulvių virtinukų ir verdam juos nelabai dideliam kieky vandens. Kol "bulvinukai" verda, susmulkiname pievagrybius, šoninę ir pomidorus ir juos kepiname ketuvėje. Kepiname tol, kol pievagrybiai sukrinta, o pomidorai visiškai suminkštėja. Tai bus mūsų "padažas". Kai padažas ir bulvinukai paruošti, reikia juos sudėti į keptuvę ir dar šiek tiek pakaitinti "drauge". Man labai patinka į keptuvę įpilti kelis šaukštus nuo virtinukų likusios sunkos (tokia krakmolinga, gan tąsi masė lieka), nes ji padažui priduoda šiek tiek skonio ir padažą padaro tikru padažu. Taigi, viską pakaitiname keletą minučių ir dedame į lėkštes. Paskutinį kartą pabandžiau į padažą dar paprikų ir svogūnų įpjaustyt - super gaunasi.

Skanaus!

Plokštainis "Negriukas"

Vaikystėj namie būdavo šventė, kai mama šitą pyragą kepdavo. Kaip dabar menu tą plonytę geltoną knygutę, kurioj receptas šito gardumyno slėpdavosi. Taigi, dalinuosi.

Reikės:
3 st. cukraus
6 šaukštų kakavos
12 šaukštų kefyro
3 šaukštelių kepimo miltelių
8 kiaušinių
500 gr. margarino
3 st. miltų
2 šaukštų vandens

Į puodą dedame margariną. Kai jis išsilydo, beriame cukrų, kakavą, pilame vandenį ir viską gerai išmaišome, kad gautume vientisą masę, panašią į karštą šokoladą. Kai visa masė užverda, dar 5 minutes verdame nuolat maišant. Išjungiame viryklę, puodą nukeliame ir paliekame visą masę, kad atvėstų. Galite iš karto šiek tiek masės įsipilti į atskirą indą, kad nepamirštumėte jos palikti – užtepsime ant jau iškepto pyrago.

Į atskirą indą beriame miltus ir kepimo miltelius. Sumaišome su jau pasidaryta mase (buvusiu karštu, tačiau jau gerai atvėsusiu, šokoladu). Jeigu masė bus pakankamai neatvėsusi, tai pyragas garantuotai gausis susmegęs. Pilame kefyrą, dedame kiaušinių trynius ir vėl viską gerai išmaišome.

Gerai išplakame visus kiaušinių baltymus ir neskubant supilame į visą masę, atsargiai išmaišome.

Pyrago tešla jau paruošta. Belieka šiek tiek pašildyti orkaitę ir kepimo skardą. Skardą patartina šiek tiek patepti sviestu arba užpilti kelis lašus aliejaus. Visą turimą masę pilame į skardą ir dedame į orkaitę.

Pyragas paprastai kepa apie 45 minutes ~150-200 laipsnių temperatūroje. Galite patikrinti ar pyragas iškepęs, ar dar ne, panaudodamos dantų krapštuką arba degtuką (na, aš taip darau). Jeigu degtukas dar truputi drėgnas, tai reiškia, kad pyragą dar reikėtų pakepti.

Iškeptą pyragą patartina palaikyti truputį pravertoje orkaitėje, kad pravėstų, nes iš karto ištraukus jis gali sukristi. Taigi, lengvai atvėsusį pyragą aptepame pašildytu „karštu šokoladu“. Kai jis sustingsta (paprastai tai trunka iki 5 min.), galime pyragą pjaustyti. Man skaniausia, kai pyragas būna dar šiltas ir valgomas užsigeriant šaltu pienu. Skanaus!