2010 m. rugsėjo 28 d., antradienis

Jos vardas Nikita (La Femme Nikita)

Taigi, peržiūrėjau dar vieną seną gerą serialą. Serialą sudaro 5 pilni sezonai. Serialas statytas remiatis to paties pavadinimo prancūzų filmu (1990).

Puikus vaikystės vakarus su šeima prie TV primenantis serialas. Ir ta moteris (Peta Wilson) jau toookia graži būdavo... Ech.

Tai istorija apie merginą, kuri buvo "pakišta" ir pasodinta į kalėjimą. Tačiau iš įkalinimo įstaigos ji buvo perkelta kitur. Į "Pirmąjį skyrių". Ji išmokoma kautis, valdyti įvairius ginklus, dirbti kompiuteriu. Ir, vienaip ar kitaip, gyvena nelaisvėje, kone visą laiką stebima slaptomis kameromis.

Siužetas nuo 3 sezono akivaizdžiai dirbtinai temptas. Įtariu, dėl tuometinio serialo populiarumo. Taigi, į pabaigą lyg ir galėtų atsibosti. Tačiau... už ką tikrai džiūgauju, kad fone prasisuko visas serialas - tai muzika. Ji parinkta labai atsakingai ir derinant prie kiekvienos konkrečios situacijos. Kartais taip puikiai priderinta, kad, eilinį kartą, man teko paašaroti minimaliai. Finale mano playlist'as pasipildė kokiais 150 naujų gerų muzikinių kūrinių. Prie šito serialo dedu pliusiuką ir teks niekada nebesugrįžt. Bendrai įvertinčiau 7/10.

Daugiau apie filmą ir serialą.

2010 m. rugsėjo 10 d., penktadienis

Elektroninė muzikos fantazija "XYZ"

Jeigu reikėtų kaip mokykloje aprašyti renginį trumpai, vos pora sakinių, tai užtektų vieno vienintelio žodžio „ĮSPŪDINGA“. Tačiau išlieka šiokia tokia dilema šioj situacijoj – vis dar abejoju kurį įspūdingumo lygį pasirinkti - „labai“ ar „labai labai“.

Pasiskaičius viso renginio aprašymą kažkodėl tikėjausi prabangaus vakaro: vyrų su kostiumais (na, nepersistenkim, smokingai nebūtini), moterų ne su vakarinėmis suknelėmis, bet pasipuošusių, galbūt net raudono kilimėlio prie durų bateliams šiek tiek pavalyti. Bet ir vėl apsirikau! Pasirodo, veiksmas vyko tikrų tikriausiame „lofte“. Didelė erdvė, betonuotos grindys ir keli šimtai paprastų sulankstomų kėdučių. Hm... Aš tikrai čia pataikiau? Tikrai taip – ant tokios pat kėdutės salės centre Rinkevičių sėdintį pamačiau. Nusiraminau ir nekantraudama laukiau renginio pradžios. Viskas prasidėjo įprastu beveik pusvalanduko vėlavimu. Bet žinot ką? Buvo verta laukti.

Pagrindinė performanso idėja – sugretinti du tarpusavyje lyg ir nederančius muzikos stilius. Kūrėjai tarsi uždavė žiūrovui klausimą „ar įmanoma darni operos ir elektronikos sintezė?“ Taigi, būtent pats spektaklis ir buvo puikus atsakymas kiekvienam. Ir kiekvienam tas atsakymas, įtariu, vis kitoks.

Aš susidariau įspūdį, kad veiksmas vyko toli gražu ne aukčiausio lygio bare. Eilinis vakaras, kai apsilanko daugybė skirtingų žmonių, kai pastebimos vienų kitiems simpatijos bei antipatijos, kai nutinka kažkas nenumatyto. Visgi, įdomu pažvelgti kiek kitu kampu. Neįprasta. Klausai žymiausių operų arijų ir tuo pačiu girdi pusantros valandos nenutrūkstančią elektroninę melodiją bei operai visiškai nebūdingą ritmiką.

Į spektaklį įtraukti buvo visi – net ir „Silence“ šeimos nariai. Na, jiems didelių aktorinių sugebėjimų neteko parodyti, tačiau kiekvienas turėjo savo rolę. Dauguma atlikėjų įkūnijo net ne po vieną personažą. Vienas smagiausių sprendimų man – elektroninės muzikos dievai, kurie tarytum atliko barmenų vaidmenis. Tik „miksavo“ ne kokteiliukus, o muziką.

O kostiumai kokie! Na, galbūt nereiktų labai stebėtis, kai kostiumų autorius pats Juozas Statkevičius. Aišku, būdama paprasta piliete įvertinau pasirinktas medžiagas, jų tekstūras. Agro ar pakavimui skirta plėvelė atrodo nelabai tinkama scenai. Tačiau kai tokias medžiagas į rankas pasiima kūrybingi žmonės, viskas yra įmanoma. Kostiumai be galo išraiškingi, puikiai atskleidžiantys personažo charakterį. Senovinės suknelės ir mūsų įsivaizduojama ateities apranga (blizgūs aptempti ar labai griežto kirpimo drabužiai) neleido pamiršti kur ir ko susirinkom.

Taigi, kaip jau minėjau anksčiau – įspūdinga. Tiesa, žmonėms, kuriems visiškai nepriimtina šiuolaikinė muzika, galbūt ir nepatiktų toks performansas. Bet man ir daugumai žiūrėjusių vakaras tikrai neprailgo.

Apie bohemiečius www.bohemieciai.lt
Apie „Silence“ www.silence-please.com
Keletą nuotraukų iš pačio renginio ir generalinės repeticijos galite pamatyti čia.