2011 m. balandžio 13 d., trečiadienis

Žirnių miltų ir riešutų saldumynai "Besan laddu"

Prieš kelis metus teko padirbėti padavėja picerijoje "Mambo pizza". Tuomet picerijos meniu buvo skyrius vegetarams. Labai mėgdavau užsisakyti iš ten jogų arbatos. Ir indiškų (berods) saldumynų. Saldainiai tokie netradiciniai buvo, dviejų rūšių: žirnių ir riešutų (Besan laddu) bei kažkokie karamelizuoti, tik nepamenu ar su kokoso drožlėm, ar su džiovintais vaisiais (Narjal peru). Dėl antrojo pavadinimo nesu 100% tikra.

Taigi, pasiknisus internete radau kelias Besan laddu recepto versijas. Pati gaminau jau kelis kartus šį skanumyną ir kolkas tokie ingredientai ir kiekiai man pasiteisino geriausiai:

300 g svieso;
400 g žirnių miltų;
200-300 g cukraus pudros;
2-3 a. šaukšteliai cinamono;
2 šaukštai kokoso drožlių;
sauja smulkintų riešutų.

Ištirpinam sviestą ir suberiam žirnių miltus. Vis pamaišydami kaitinam ant nedidelės ugnies iki pradeda sklisti panašus į riešutų kvapas. Kol apkepa miltai su sviestu galime susmulkinti riešutus. Aš visus kartus naudojau anakardžius, nors receptuose siūlo rinktis graikinius arba lazdyno. Čia, manau, galima rinktis savo nuožiūra, pagal skonį.

Į karštą miltų masę suberiam cinamoną, kokosą ir riešutus. Dar viską pakepiname porą minučių. Vietoj cinamono ar kaip priedą galima įdėti kardamono arba imbiero miltelių, maltų gvazdikėlių.

Nukeliam puodą nuo viryklės, suberiam cukraus pudrą ir viską labai gerai išmaišom. Gautą masę paliekam, kad pravėstų. Suformuojam kamuoliukus.

Aš saldainius laikau šaldytuve, tada jie be problemų išlieka geri kokią savaitę. Ilgiau laikyti nepavyko, nes suvalgyta viskas buvo :)

Perspėju, kad tiek skonis, tiek jausmas valgant - specifiniai. Bet, jeigu mėgstat užsienio šalių virtuvę, tai siūlai būtinai išbandyti. Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą