2010 m. gegužės 3 d., pirmadienis

Plokštainis "Negriukas"

Vaikystėj namie būdavo šventė, kai mama šitą pyragą kepdavo. Kaip dabar menu tą plonytę geltoną knygutę, kurioj receptas šito gardumyno slėpdavosi. Taigi, dalinuosi.

Reikės:
3 st. cukraus
6 šaukštų kakavos
12 šaukštų kefyro
3 šaukštelių kepimo miltelių
8 kiaušinių
500 gr. margarino
3 st. miltų
2 šaukštų vandens

Į puodą dedame margariną. Kai jis išsilydo, beriame cukrų, kakavą, pilame vandenį ir viską gerai išmaišome, kad gautume vientisą masę, panašią į karštą šokoladą. Kai visa masė užverda, dar 5 minutes verdame nuolat maišant. Išjungiame viryklę, puodą nukeliame ir paliekame visą masę, kad atvėstų. Galite iš karto šiek tiek masės įsipilti į atskirą indą, kad nepamirštumėte jos palikti – užtepsime ant jau iškepto pyrago.

Į atskirą indą beriame miltus ir kepimo miltelius. Sumaišome su jau pasidaryta mase (buvusiu karštu, tačiau jau gerai atvėsusiu, šokoladu). Jeigu masė bus pakankamai neatvėsusi, tai pyragas garantuotai gausis susmegęs. Pilame kefyrą, dedame kiaušinių trynius ir vėl viską gerai išmaišome.

Gerai išplakame visus kiaušinių baltymus ir neskubant supilame į visą masę, atsargiai išmaišome.

Pyrago tešla jau paruošta. Belieka šiek tiek pašildyti orkaitę ir kepimo skardą. Skardą patartina šiek tiek patepti sviestu arba užpilti kelis lašus aliejaus. Visą turimą masę pilame į skardą ir dedame į orkaitę.

Pyragas paprastai kepa apie 45 minutes ~150-200 laipsnių temperatūroje. Galite patikrinti ar pyragas iškepęs, ar dar ne, panaudodamos dantų krapštuką arba degtuką (na, aš taip darau). Jeigu degtukas dar truputi drėgnas, tai reiškia, kad pyragą dar reikėtų pakepti.

Iškeptą pyragą patartina palaikyti truputį pravertoje orkaitėje, kad pravėstų, nes iš karto ištraukus jis gali sukristi. Taigi, lengvai atvėsusį pyragą aptepame pašildytu „karštu šokoladu“. Kai jis sustingsta (paprastai tai trunka iki 5 min.), galime pyragą pjaustyti. Man skaniausia, kai pyragas būna dar šiltas ir valgomas užsigeriant šaltu pienu. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą